fredag 30 maj 2008

En riktig vårtröja

Vi använder en del långärmat även på sommaren, speciellt de där dagarna när det inte är jättevarmt. Bra för att skydda mot solen tycker jag, så man slipper smörja så mycket. Då är det här en bra modell för den är luftig och tyget är tunt och svalt.

Mönstret är från Ottobre och tyget är Campantrikå från Hilco. Mudden är från Stoff och stil och den är jag inte riktigt nöjd med, för den känns för slapp. Men på det stora hela blir lillasyster är riktigt härlig färgklick i sin nya tröja.

Det är för övrigt inga fläckar på den nya tröjan utan jag råkade droppa lite vatten på den just innan jag skulle fota...

onsdag 28 maj 2008

Min första väska


Jag har faktiskt aldrig sytt någon väska, inte ens en vanlig tygpåse. Men nu har jag inspirerats av alla fina väskor runt om i bloggarna och tänkt att det kunde ju vara ett roligt projekt - något till mig själv efter alla barnkläder. För att göra det enkelt för mig tog jag ett färdigt mönster, ett gratismönster från Ottobres hemsida. Tyget är från Ikea och finns att köpa i färdigfållade längder. Det var ju inte så viktigt för mig egentligen men jag kom på att jag kunde återanvända fållen som bandet tvärs över väskan.

Det var ju riktigt roligt att sy en väska och vad bra det blev!! Jag är jättenöjd. Nu önskar jag bara att jag sytt några fack inuti, men det struntade jag i eftersom jag trodde det här skulle bli en provväska. Men den här kan jag ju faktiskt använda!!


måndag 26 maj 2008

Brottardräkt


Jag är ju så sugen på att sy bodysuits och bodies men jag har ju ingen bebis att sy till. Men så tänkte jag att lillasyster är ju inte så gammal så hon vill säkert ha en kortärmad bodysuit till sommaren. Om inte annat kan hon ju ha den som pyamas.
Sagt och gjort, Ottobre hade ju ett mönster i senaste numret som visserligen bara gick upp till stl 86 (och lillasyster är 96 cm lång), men Ottobre är ju alltid så breda så det skulle säkert gå om jag förlänger lite tänkte jag. Så jag lade till fem cm i livet och två cm på ärmar och ben. I livet ser det bra ut men benen blev för smala. Den är inte för liten men den ser som sagt ut som en brottardräkt... Jag funderar lite på att klippa av den så att den blir en omlottröja istället för överdelen är jag jättenöjd med. Dessutom blev muddkanten för tight längst ner (syns på bilden). Jag tyckte det var väldigt svårt att få det jämnt eftersom muddremsan var 140 cm och det var svårt att dela in kanten i jämna bitar att mäta mot.
Mönstret är som sagt från Ottobre och tyget är från Stoff och Stil. Muddväven är nog från Olssons och den tycker jag är riktigt bra, faktiskt bättre än Hilcos. Synd bara att de har så tråkiga färger i övrigt.

onsdag 21 maj 2008

Singoalla


En singoallaklänning i riktigt tunn mönstrad bomullsvoile från Stoff och stil. Mönstret är också därifrån. Jag har modifierat litegrann genom att ta bort ett sprund och sätta i resår istället för snedslå i halsringningen. Det blev bättre än originalet tycker jag. Men jag hade nog hoppats på en lite smalare modell som även passar för trikåtyger. Men det är väl bara att acceptera att det här mönstret är tänkt för stumma tyger. Tunn och skön till sommaren blir den i vart fall.

Som vanligt syr jag ihop delarna med vanliga symaskinen och kastar kanterna med overlocken. Det håller bäst så tycker jag.

tisdag 13 maj 2008

En hoodie utan hood


Finns det någon bloggare som inte sytt en velourhoodie? Jag har svårt att tro det för jag tycker jag har läst om så många och beundrat mängder. Men själv har jag inte velat sy någon för jag gillar inte riktigt tanken på luvor till barn som klättrar omkring i klätterställningar och träd. Men så kom jag på att jag kan ju faktiskt sy utan en luva men ändå få den fina omlottskärningen och underbar härlig velour.

Den här är tänkt för långa ljusa sommarkvällar när det är lite kyligare för bara en vanlig tröja. Det är två tryckknappar på insidan och fyra på utsidan. Lite försent kom jag på att jag borde ha förstärkt under tryckknapparna på avigsidan där det inte redan är fållat. Viss risk finns nog att det blir hål om man inte är försiktig när man river upp knapparna.

Mönstret är mitt eget. Jag har utgått från ett mönster i Ottobre på en omlottröja i stl 86 men förlängt nedtill och i ärmarna till ungefär stl 98. Jag kunde ha breddat ärmarna lite också för de ser lite smala ut. Tyget är tjock härlig Hilcovelour och mudden är också från Hilco.

måndag 12 maj 2008

Favoritshorts


Den här shortsen sydde jag för ett par månader sedan, men det är ju först nu i sommarvärmen som de kommit till användning. De har snabbt blivit favoriter hos storebror som gillar orange. Jag själv är inte helt nöjd med hantverket här... Framför allt är det gylfen som stör mig, men det är inte mycket att göra åt nu.
Mönstret är ett byxmönster från Ottobre som jag har kapat av under knäna. Tyget är från Hilco (easy cotton). Jag gillar verkligen färgen - den är lysande orange. Storebror kommer synas ordentligt, vilket ju är bra för oroliga spanande föräldrar. ;-)

torsdag 8 maj 2008

Troll i tröjan




Under tiden jag sydde den här tröjan tänkte jag aldrig mer det här mönstret. Det kändes verkligen som allt gick fel!! Men egentligen tror jag mest det handlar om att tyget var rätt svårsytt. Det var så sladdrigt att det gled hit och dit och ville inte alls göra som jag ville. Det var till och med svårt att sy i rynktrådarna!!

Men nu när jag sett resultatet på tycker jag den blev rätt söt ändå... Mönstret är från senaste Ottobre, tyget från Stoff och stil och mudden från Hilco.

söndag 4 maj 2008

Sommarblus

Så underbart somrig tycker jag den här blusen är. Och så lätt och luftig att jag tror den blir jätteskön när det är varmt. Dessutom gillar jag att den är täckande mot solen så man slipper smörja så mycket.

Mönstret är från Ottobre nr 1/2008. Den var lite krånglig att sy. Framför allt var det svårt att få till en jämn rynkning i halsen. Jag borde ha gjort fler intervall och sett till att mäta bättre för mitt ögonmått var inte riktigt att lita på... Jag har tänkt sy en till blus och då tror jag det blir lättare när man redan gjort alla misstag en gång. Tyget är från Hilco och är så fint!!

torsdag 1 maj 2008

Sjukt nöjd med dessa byxor!!

Som jag berättade i ett tidigare inlägg har jag ju sytt ett antal byxor och shorts nu och det blir lite bättre för varje gång. Men det kommer nog inte att gå att slå dessa för jag är verkligen jättenöjd!! Tyget är mitt favorittyg, stuven från Ohlssons, som är mörkt blå och mjuk på ytan. Stickningar har jag sytt i orange tråd från Bibbis. Mönstret är från senaste Ottobre, nr 3/2008 är det väl?



Här ser man gylfen som blev perfekt! :-) På de första byxorna jag sydde tyckte jag det var svårt att få till dekorstickningen. Det är nämligen svårt att hålla avståndet till kanten när man inte kan mäta mot stygnplåten. I en bok läste jag tipset att tråckla först. Och det var verkligen ett kanontips - tar bara några minuter och ger ett perfekt resultat varje gång!!

Alla tränsar på hällorna blev väl inte perfekta men det var så väldigt många lager jeans att sy igenom just där. Tryckknappen är från Stoff och Stil 15 mm och den tycker jag är riktigt svårt att få till. Jag lyckades inte med den första och fick bända loss den under svordomar. Är det någon annan som kan förklara hur just de här tryckknapparna ska fästas?



Fickorna är inte skrynkliga utan det ska se ut så. Det är en kul detalj med veck i kanten som ger den effekten. En annan kul detalj är hällorna i kors. Jag kan inte ta åt mig äran för att komma på detta utan båda detaljerna fanns i mönstret redan...

Det är så roligt att bli riktigt nöjd med något man sytt. Jag är nog hyfsat nöjd med det mesta men oftast ser jag själv mest de där pyttesmå detaljerna som inte blev bra. Men inte på de här byxorna!! :-)

Finklänning


Den här söta rosa klänningen med små blommor är sydd i babymanchester från Stoff och stil. Mönstret är från Ottobre, nummer 3 från 2004. Den var relativt lätt att sy, men det var ju en del detaljer så det tog lite tid. Men jag är jättenöjd med den. Speciellt fickorna blev riktigt bra.
Sen är det ju lite synd att min dotter inte gillar den här typen av klänning... :-( Direkt hon fick på sig den ville hon ta av den och ryckte och slet i knapparna. Hon gillar bara riktigt bekväma kläder. Som tur är går vanliga mjukisklänningar bra, men vi har ändå inte särskilt många, eftersom hon helst väljer tröja och mjukisbyxor. Men som finklänning skall det väl gå bra hoppas jag. Imorgon ska vi på kalas och då kanske jag kan övertala henne.